Çarpık bacak, hem kadınlar hem de erkekler için sorun teşkil eden ancak tedavisi mümkün olan bir durumdur. Peki, çarpık bacak nedir? Kabaca, bacakların birbirinden ayrık olması durumudur ve ne kadar çaba gösterilse de bacaklar birbirine kavuşmaz. Çarpık bacak, genellikle genetik faktörlerden kaynaklanan bir şekil bozukluğudur. Bacaklarda birikmeye başlayan yağ nedeniyle çarpıklık süreci başlar. Bacakların içeriye veya dışarıya yönelmesi ile şekil bozukluğu meydana gelir. Bu durum, özellikle kadınları daha çok etkileyerek sosyal hayatlarını kısıtlar ve öz güven kaybına sebep olur. Kadınlar tarafından büyük bir problem olarak görülen çarpık bacak sorununu ortadan kaldırmak veya en azından büyük ölçüde düzeltmek, evde düzenli olarak yapılacak birkaç bacak hareketi ile mümkündür. Ancak daha ileri durumda olan hastalar için bu hareketler yeterli olmayacaktır. Böyle durumlarda cerrahi müdahale gerekmektedir. Bacaklarda oluşan çarpıklık ve orantısızlık, kemik sorunları, yağ dağılımındaki uyumsuzluk veya genetik faktörlerden kaynaklanabilir. Çarpık Bacak Ameliyatı Nasıl Yapılır?Operasyona karar verilmeden önce bacaklardaki çarpıklığın boyutuna bakılır. Eğer ileri düzeyde bir çarpıklık ve şekil bozukluğu söz konusu değilse, tek seferde yapılacak bir operasyonla istenilen sonuca ulaşmak mümkün olabilir. Ancak bacaklarda aşırı deformite mevcutsa, ikinci bir operasyon gerekebilir. Klasik çarpık bacak düzeltme operasyonlarında karşılaşılabilen riskleri ortadan kaldıran ve tekrarlanabilen basit bir uygulama olan bu teknikle genelde tek seferde istenilen sonuca ulaşılabilir. Bu operasyonlar, hasta için belirlenen anestezi tekniği ile başlar ve hastadan bölgesel yağ alımı ile devam eder. Çarpık olan bacaklar için düzeltme enjeksiyonu yapılır ve bacaklara form kazandırılır. Eğer sorun hastanın bacaklarındaki orantısız yağlanmadan kaynaklanıyorsa, fazla yağ alınarak diğer bacağa transfer edilir. Operasyon bitiminde mikro girişler küçük bantlarla kapatılır ve operasyon tamamlanır. Ameliyat sonrasında hasta hızlı bir iyileşme süreci geçirir. Kesi yapılmadan ve kemiğe müdahale edilmeden gerçekleştirilen bu operasyon sonrasında, hasta kısa sürede evine dönebilir. Hastadan yağ alınan bölgeye korse, yağ transfer edilen bacağa ise varis çorabı giydirilerek, bu aparatlar 2-3 hafta düzenli olarak kullanılmalıdır. Ameliyatın Ardından Dikkat Edilmesi GerekenlerÇarpık bacak ameliyatı sonrası dikkat edilmesi gereken bazı önemli noktalar vardır:
Ameliyat sonrası bu dikkat edilmesi gereken hususlar, iyileşme sürecini hızlandıracak ve komplikasyon riskini azaltacaktır. |
Çarpık bacak ameliyatı sonrasında korse ve varis çorabı giymek zorunda mıyım? Ne kadar süreyle takmam gerekiyor?
Cevap yazMerhaba Ferahengiz,
Çarpık bacak ameliyatı sonrasında korse ve varis çorabı giymek, ameliyatın türüne ve doktorunuzun önerilerine bağlı olarak değişebilir. Genellikle bu tür destekleyici giysiler, ameliyat sonrası iyileşme sürecini hızlandırmak, ödemi azaltmak ve kan dolaşımını düzenlemek için tavsiye edilir. Korse ve varis çorabı kullanımı genellikle birkaç hafta ile birkaç ay arasında değişebilir. En doğru bilgi için ameliyatınızı gerçekleştiren doktorunuzla detaylı bir şekilde konuşmanızı öneririm. Sağlıklı günler dilerim!