Bacak Kırılması Belirtileri ve Tedavisi
19 Temmuz 2024

Bacak Kırılması Belirtileri ve Tedavisi

Bacak kırılması, kemiğin bir darbe sonucu anatomik bütünlüğünün bozulmasıdır. Kırık, vücudumuzdaki tüm kemiklerde meydana gelebilir. Bu makalede, bacakta meydana gelen kırıklardan bahsedilecektir.

Bacak Kırılması Nasıl Gerçekleşir?

Bacak kırılması, kemik erimesi olan yaşlı hastalarda normal bir düşme ile bile meydana gelebilir. Daha genç yaş grubunda ise genellikle yüksek enerjili travmalar sonucu oluşur. Bu yüksek enerjili travmalar; trafik kazaları, ateşli silah yaralanmaları ve yüksekten düşmeler gibi durumlardır. Bacak kemikleri femur, tibia ve fibula olarak adlandırılır.

Bacak Hangi Bölgelerinden Kırılabilir?

  • Femur: Halk arasında uyluk kemiği olarak bilinir. Femurun kırık gelişebilecek bölümleri; femur başı, femur boynu, trochanter major, trochanter minor, intertrochanterik bölge, subtrochanterik bölge, femur cisim kırığı, femur suprakondiler kırığı, femur kondil kırığı ve interkondiler kırıklardır. Femur kırıklarında kan kaybı çok önemlidir. Tek bir femur kırığından bile bir buçuk litreye yakın kan kaybedilebilir. Bunun için femur kırıkları önemlidir. Femur kırıklarını önemli kılan başka durumlar da vardır. Bunlardan da bahsedilecektir. Femur başı kırığı avasküler nekroz açısından çok önemlidir. Femur başı avasküler nekroza giderse yük binen kısmı dejenere olur ve hasta bu kemiğine artık yük bindiremez, yani bacak hareketlerini kolaylıkla yapamaz ve yürümesinde sıkıntı olur. Kalça protezine kadar gidebilir. Femur kondil kırıkları da diz eklemine uzanım gösterir ve ameliyat endikasyonudur.
  • Tibia: Halk arasında kaval kemiği olarak bilinir. Önden üzerini sadece cilt örter. Tibia kırıkları bu yüzden çoğu zaman açık kırıklardır. Açık kırıklar da direkt olarak ameliyat endikasyonudur. Tibianın alt tarafı halk arasında "aşık kemiği" olarak adlandırılan medial malleolü yapar. Bu, ayak bileğinin iç tarafındadır. Buranın kırıkları da ameliyat endikasyonudur.
  • Fibula: Halk arasında baldır kemiği olarak bilinir. Fibula, bacağın alt dış bölümündedir. Fibula yük taşımayan bir kemiktir ve üzerine kaslar bağlanır. Fibula kırıklarında genelde ameliyat gerekmez çünkü yük taşımaz. Ancak açık kırık ya da lateral malleol kırığında ameliyat gerekebilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Simay

19 Temmuz 2024 Cuma

Bacak kırılmasının bu kadar ciddi olabileceğini bilmiyordum. Özellikle femur kırıklarında bu kadar fazla kan kaybı yaşandığını duymak beni şaşırttı. Bu konuda bir deneyim yaşayan var mı? Kırık sonrası iyileşme süreci nasıl geçiyor?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Simay hanım,

Bacak kırıkları gerçekten de çok ciddidir, özellikle de femur gibi büyük kemiklerde meydana geldiklerinde. Femur kırıkları, çünkü büyük bir kas ve damar yoğunluğu olan bölgede bulunduğu için ciddi kan kaybına neden olabilir. Bu tür kırıklarda hemen tıbbi müdahale gerekebilir.

Kırık sonrası iyileşme süreci ise kırığın tipine ve hastanın genel sağlık durumuna bağlı olarak değişebilir. Genellikle cerrahi müdahale gerekebilir ve bu da birkaç hafta ile birkaç ay arasında değişen bir iyileşme süreci demektir. Fizik tedavi ve rehabilitasyon bu sürecin ayrılmaz bir parçasıdır, çünkü kas kuvvetinin ve hareket kabiliyetinin yeniden kazanılması gereklidir.

Eğer bu konuda daha fazla bilgi veya deneyim paylaşmak isteyenler varsa, onların yorumları da çok faydalı olacaktır. Geçmiş olsun dileklerimle.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Güncel

Bacak Uyuşması Belirtileri ve Tedavisi

Bacak Uyuşması Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

İç Bacak Eritme Nedir ve Nasıl Yapılır?

İç Bacak Eritme Nedir ve Nasıl Yapılır?

Güncel

Bacağa Kramp Girmesi Belirtileri ve Tedavisi

Bacağa Kramp Girmesi Belirtileri ve Tedavisi