Bacak Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi
11 Temmuz 2024

Bacak Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi

Bacak ağrısı, ülkemizde en çok yaşlılarda görülen bir problemdir. Bu tür problemler, bireylerde genellikle orta yaş sonrası ortaya çıkmaktadır. Özellikle bacak ağrılarına neden olabilecek işlerde çalışan ve meslek olarak bu tür işlerde görev yapan kişilerde, emeklilik sonrasında farklı bacak hastalıkları veya eklem hastalıklarına rastlanabilir. Yani, bacak ağrılarının en büyük nedenlerinden biri bireylerin meslekleridir. Oldukça yaygın olan bacak ağrısı bazen çocuklarda ve gençlerde de meydana gelebilir. Ancak bu kişilerde meydana gelen bacak ağrıları genellikle bir süre sonra iyileşmektedir. Her ne sebeple olursa olsun, bacak ağrılarında tedavi şarttır. Aksi takdirde, bu ağrılar hızla büyüyerek daha zor bir hastalığa dönüşebilir. Bu durumda yapılacak tedaviler daha da ağır olabilir.

Bacak ağrıları, kimi zaman diz kısmında, kimi zaman diz kapağında ve kimi zaman da insanların baldırlarında meydana gelir. Aslında bu bölgelerin hepsi de farklı nedenlere bağlı olarak ağrılar ortaya çıkarır. Birçok farklı nedenden dolayı ortaya çıkan bacak ağrıları son derece şiddetli olabilir. Bu nedenle birçok insan bacak ağrılarından çok çekerler. Üstelik birçok nedene bağlı olarak ortaya çıkan bacak ağrıları, özellikle geceleri kişilerin dinlenmesi ile etkisini gösterdiği için bu ağrılar oldukça büyük rahatsızlıklara neden olur. Eğer sizlerde ya da çocuklarınızda bacak ağrısı sorunu olur ise sebebi ne olursa olsun zaman kaybetmeden uzman bir doktora ya da en yakın sağlık kuruluşuna başvurun.

Bacak Ağrılarının Nedenleri

Bacak ağrıları kimi zaman kronik olarak haftada bir kez ya da ayda bir kez meydana gelebilir ve bu ağrılar gezici olabilir. Bu nedenle bacağınızdaki ağrılar ara ara ortadan kaybolup tekrar karşınıza çıkabilir. Bacak ağrısı bazen insanlarda bel problemleri nedeniyle ortaya çıkar. Beldeki yapılar öyle bir düzenle kurulmuştur ki bel omurlarındaki en küçük sorunların etkisi bile doğrudan bacakta etkiler yaparak sorunlara neden olur. Eğer bacaktaki ağrı zaman geçtikçe artış gösteriyorsa bu durumda sorun çok daha büyük olabilir. Bazen bacak ağrılarına kemik tümörü ya da eklem iltihaplanması gibi durumlar da neden olduğu için kanser riski de bu ağrılar ile meydana gelebilir.

Bacak ağrısı, çok büyük problemler olmayan kas sorunları nedeniyle meydana gelebilir. Bu tür ağrılar ise genellikle kişilerin gün içerisinde yaptığı egzersizler ya da zorlu işler sonrasında vücudun soğuması ile ortaya çıkabilir. Eğer sizlerde de bu tür problemler olur ise kas gevşetici kremler ile kaslarınızı rahatlatabilirsiniz. Eğer imkanınız varsa bir sağlık kuruluşuna başvurmanız, ağrılarınızdan çok daha rahat bir şekilde kurtulmanızı sağlayacaktır.

Romatizmal Hastalıklar ve Bacak Ağrısı

Bacak ağrısı, kişide gezici bir hal almış ise bu durumda doğrudan romatizmal hastalıklardan şüphe edilir. Bu tür ağrılar genellikle kişilerde kimi zaman bacakta görülse bile başka zaman kişinin kolunda ya da kalçasında görülür. Ancak bacak ağrılarında yapabileceğiniz bir rahatlatıcı yöntem vardır. Bacağınızın ağrıyan noktasında sıcak su torbası kullanarak ya da başka yöntemlerle sıcak uygulamalar yapabilirsiniz. Bu uygulamalar birçok bacak ağrısını azaltacaktır.

Bacak Ağrısının Yaygın Nedenleri

  • Kramplar: Bu durum oldukça yaygın bir şekilde görülür. Genellikle ani egzersizler ya da ani çalışmalar sırasında meydana gelir.
  • Menisküs: Genellikle yetişkinlerde görülen bir durumdur. Uzun süre boyunca kişilerin diz kapağında oluşan bir sorundur. Ancak ağrısı bazen bacakta da görülebilir.
  • Zorlama: Birçok insanın başına gelen bacak ağrısı sorunu, bacağın zorlanması nedeniyle ortaya çıkar ve yaklaşık 3 gün içerisinde kendiliğinden ortadan kalkar.
  • Şeker Hastalığı: Kişilerde şeker hastalığı var ise bu durumda bacakta çok şiddetli ağrılar meydana gelebilir. Bu durumu önlemek için vücudun şeker oranı korunmalıdır.
  • Romatizma: Gençlerde ve yaşlılarda fark etmeksizin yaygın olarak görülen bu durum, tedavisi olmayan bir sorundur ve bu sorun nedeniyle bacak ağrısı çok karşılaşılan bir durumdur.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Alya Su

09 Nisan 2024 Salı

Uzun zamandır sol bacağım da uyuşma ile birlikte ağrı hissi oluşuyor. Uzun süre ayakta kaldığım da, yürüdüğüm de ve koştuğum da ağrı hissetmez iken oturduğum da veya uyuduğum da bu ağrı şiddetli bir şekilde ortaya çıkıyor. Bunu sebebi ne olabilir ve her hangi bir önlem almazsam ilerleyen zamanda kötü olurmu

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Alya Su,

Yaşadığınız belirtiler birçok farklı nedenden kaynaklanabilir ve kesin bir teşhis koyabilmek için bir sağlık profesyoneline başvurmanız önemlidir. Ancak genel olarak, uzun süreli oturma veya uyuma pozisyonlarındaki ağrı ve uyuşma şikayetleri sinir sıkışması veya disk problemlerine işaret edebilir. Bu durumlar ağırlaşabilir ve tedavi edilmezse daha ciddi sorunlara yol açabilir.

Bir nöroloji veya ortopedi uzmanına görünmenizi ve gerekli görürlerse röntgen veya MR gibi tetkikler yaptırmanızı tavsiye ederim. Bu şekilde, doğru bir teşhisle en uygun tedavi yöntemini belirleyebilirler. Geçmiş olsun.

2. Cevap
cevap

Sargınal

Bacak ağrıları kimi zaman kronik olarak haftada bir kez ya da ayda bir kez meydana gelebilir ve bu ağrılar gezici olabilir. Bu nedenle bacağınızdaki ağrılar ara ara ortadan kaybolup tekrar karşınıza çıkabilir. Bunun için bir ortopedi uzmanına başvurmanız sizin için faydalı olacaktır. İdeal kilo da kalmanız ve bacağınızı zorlamamanız gerekir.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Bacak Kılları Nasıl Alınır?

Bacak Kılları Nasıl Alınır?

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Üst Bacak Kası Çalıştırma Egzersizleri

Üst Bacak Kası Çalıştırma Egzersizleri

Bacak Yaraları Belirtileri ve Tedavisi

Bacak Yaraları Belirtileri ve Tedavisi

Bacak Çatlakları Belirtileri ve Tedavisi

Bacak Çatlakları Belirtileri ve Tedavisi

Bacakta Yanma Hissi Neden Olur?

Bacakta Yanma Hissi Neden Olur?

Bacakta Yağ Bezesi Belirtileri ve Tedavisi

Bacakta Yağ Bezesi Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Bacak Masajı Yöntemleri

Bacak Masajı Yöntemleri

Güncel

İç Bacak İnceltme Hareketleri

İç Bacak İnceltme Hareketleri