Bacak Kas Ağrısı Belirtileri
11 Temmuz 2024

Bacak Kas Ağrısı Belirtileri

Bacak Kas Ağrısı

Bacak kas ağrısı, kas bozulmalarının en sık görülen belirtilerindendir. Genellikle aşırı ve yıpratıcı vücut hareketlerinden kaynaklanır. Kol ve bacak kasları yeteri derecede kasılmadıklarından kaslarda yorgunluk oluşur. Sürekli olarak uyarılan bir kas zamanla daha az kasılır ve kasılma kuvveti azalır. Bunun sebebi kasın yorulmasıdır. Yorgunluğa ve kasılma yeteneğindeki bu azalmaya, hareket eden kas hücrelerindeki potasyum iyonlarının etrafa yayılması sebep olur.

Kasların Yorulma Mekanizması

Kas aktivitesi esnasında, kan potasyumu kas dışına taşır ve yorulan kasta potasyum yetersizliği oluştuğundan kasılma engellenir. Dinlenme esnasında potasyum tekrar kana geri döner ve kasılma tekrar gerçekleşebilir. Uzun süre kullanılmamış kaslar zayıflar ve yeteri kadar çalışmazlar. Kullanılması gerektiği zaman sertleşir ve ağrımaya başlarlar. Kaslarda laktik asit birikimi bu sendromlara sebep olur. Kasları sıcak tutarak ağrılar önlenebilir. Kan dolaşımını daha etkili duruma getirip laktik asit hızla atılabilir. Lumbago ve boyun tutulması, kas ağrılarının zarar vermeyen şekilleridir. Ağrıyan kaslar rastgele bir bozulma göstermezler. Kas lifleri büyük bir zorlama ya da başın ani bir hareketle arkaya döndürülmesinin boyunda neden olduğu aşırı gerilme gibi sebeplerle yırtılabilir.

Romatizmal Artrit ve Diğer Nedenler

Romatizmal artritte de kas ağrıları görülür. Eklem, tendon, kas, bağ, sinirler ve damarlar da meydana gelen diğer koşullar da bacak ağrısına neden olabilir. Hatta bunların haricinde uzun süreler yanlış pozisyonda oturmak bile akşam eve döndüğünüzde bacaklarınızın ağrımasına neden olabilir. Ağrı, nedenine bağlı olarak artabilir.


  • Bacak cildinde mavi renk değişimi, bacakta açılan yaralar veya cilt altında hassas şişlikler
  • Bacakta şişme veya ciltte renk değişimine sebep olan ya da kırık şüphesi olan yaralanmalar
  • Spor yapanlarda görülen aşırı zorlanma hasarları. Sert koşu zeminleri, ideal olmayan spor ayakkabıları, yeteri kadar ısınmadan spor yapma veya aşırı egzersiz gibi sebeplerle kasların ve çevre dokuların hasarlanması sonucu ağrı ortaya çıkar.
  • Bacaktaki atardamar ve toplardamar hastalıkları. Toplardamarların enfeksiyonu ve içlerindeki kanın pıhtılaşması ile ortaya çıkan tromboflebit rahatsızlığında bacaklarda ağırlık hissi, cildin altında yanma hissi vardır. Yüzeysel damarların tıkanmasında ciltte kızarıklık ve hassasiyet olabilir. Derin damarların tıkanmasında ise ciltte yaralar açılabilir. Toplardamarlar içindeki pıhtılar yerlerinden koparak akciğere gittiğinde yaşamı tehdit edebilirler.
  • Damar sertliği nedeniyle bacaktaki atardamarların daralması sonucu yürüyüşle birlikte başlayan bacak ağrıları görülebilir. Bu hastalarda yürüyüş esnasında bacak kaslarının artan oksijen gereksinimi karşılanamadığından bacaklarda ağrı meydana gelir ve ağrı dinlenmekle geçer. Bacak ağrıları, bacak dışındaki sebeplere, örneğin omurga kemiği rahatsızlıklarına bağlı olabilir. Bel omurları arasındaki daralmalar bacaklara yayılabilen ağrılara neden olabilir. Siyatik ağrıları bu türde bacakları etkileyen bir ağrıdır. Uzun süre oturan ya da çömelmiş kişilerde bacaklardaki sinirlerin sıkışması sonucu yanma, karıncalanma, his azalması ve güçsüzlükle birlikte ağrı meydana gelir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Paye

11 Temmuz 2024 Perşembe

Bacak kaslarımda sürekli bir ağrı hissediyorum ve özellikle uzun süre oturduktan sonra bu ağrı daha da artıyor. Sizce bu durum potasyum eksikliğinden mi kaynaklanıyor yoksa başka bir problem olabilir mi?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Paye,

Bacak kaslarındaki sürekli ağrı ve uzun süre oturduktan sonra artan rahatsızlık, birden fazla nedenden kaynaklanabilir. Potasyum eksikliği kas ağrılarına neden olabilir, ancak durumun tam olarak anlaşılması için diğer faktörleri de göz önünde bulundurman gerekir. Örneğin, uzun süre hareketsiz kalmak kaslarda sertliğe ve ağrıya yol açabilir. Aynı zamanda, kas gerilmeleri, kas yorgunluğu veya dolaşım problemleri de bu tür ağrılara neden olabilir. En doğru tanıyı koyabilmek için bir sağlık profesyoneline başvurmanı tavsiye ederim. Bu şekilde, gerekli tahliller yapılarak sorunun kaynağı belirlenebilir ve uygun bir tedavi yöntemi uygulanabilir. Geçmiş olsun!

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Kedi Bacağı Faydaları Nelerdir?

Kedi Bacağı Faydaları Nelerdir?

İç Bacak İnceltme Hareketleri

İç Bacak İnceltme Hareketleri

Bacak Hareketleri ve Egzersizleri

Bacak Hareketleri ve Egzersizleri

Bacak Kılı Alma Yöntemleri

Bacak Kılı Alma Yöntemleri

Alt Bacak İnceltme Teknikleri Nelerdir?

Alt Bacak İnceltme Teknikleri Nelerdir?

Güncel

Bacak Kılları Nasıl Alınır?

Bacak Kılları Nasıl Alınır?

Güncel

Bacak Sızlaması Belirtileri ve Tedavisi

Bacak Sızlaması Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Bacak Kanaması Belirtileri ve Tedavisi

Bacak Kanaması Belirtileri ve Tedavisi