Bacak Çekmesi Nedenleri
10 Temmuz 2024

Bacak Çekmesi Nedenleri

Bacak Çekmesi

Bacak çekmesi, bacaklardaki kasların kasılı kalması anlamına gelir. Bu durum şiddetli ağrılara ve bazı durumlarda şişmelere neden olabilir. Bacaklarımızı ayaklarımızla beraber hareket ettirmemizi sağlayan üç grup kas vardır:

  • Baldır Kasları: Dizin üst tarafında bulunan kas grubu.
  • Kaval Kemiği Kasları: Ayak bileği ve diz arasında bulunan kaslar.
  • Ayak Kasları: Ayaklarda bulunan kas grubu.

Bacak çekmesine sebep olan kaslar genellikle baldır kasları ile kaval kemiği etrafında bulunan kaslardır. Bu kaslar hacimli ve oldukça güçlü olduklarından dolayı ciddi yaralanmalar meydana getirebilir. Gün içinde çok fazla ayakta kalmak, bacakların aşırı kullanılması ve yorgunluk bacak çekmesine neden olabilir.

Bacak Çekmesi Çeşitleri

1. Derece Bacak Çekilmeleri

Bu gibi durumlarda kas gerilmiş ve zedelenmiştir fakat bu zedelenme 1 veya 2 parmaklık bir hacme sahip olur. 2-3 aylık dinlenme süresince genellikle ilaçla tedavi edilir. Ağrıdan başka belirtisi yoktur. Eğer tedavi edilmezse ya da tedavide geç kalınırsa, zamanla ilerler ve ağrılarda artışa sebep olur. Dinlenme, ağrı ve sızı gibi şikayetlerinizi azaltsa da tedavi tam olarak yapılmış olamaz.

2. Derece Bacak Çekilmeleri

Kas liflerine veya liflerin kemiklerle yaptığı bağlara kadar varan orta dereceli kopmalar ya da bozulmalar gözlemlenebilir. Genelde yarı şiddetli ama sürekli ağrılar görülür. Kaslar kasılabilir ve organı hareket ettirebilir fakat eskiye nazaran ciddi güçsüzlük şikayetleri oluşur. Bu, kişinin hareketlerini kısıtlar. Bazı rahatsızlıklarda kan sıvısı kas dokusuna sızar ve kopmaların olduğu yerde mavi, yeşil renklenmelere sebep olur. Bu morluklar zamanla dağılır ama hareket edildiği sürece tekrarlanır.

3. Derece Kas Çekilmeleri

Kasın tamamen kopma ihtimali vardır. Bu durumda kas bulunduğu yerde bir yığın şeklinde olur. Kişi organını hareket ettiremez. Bu çekmeye bağlı şiddetli ağrı, bazı durumlarda nefes almayı zorlaştıracak kadar şiddetli olabilir. Özellikle darbeli yaralanmalarda veya şiddetli elektrik çarpmalarında bu tip kopmaların görülme olasılığı yüksektir. Bacak çekilmesinin yaşandığı bölgede içten devam eden kanama şiddetli olduğundan burada ciddi bir şekilde ödem oluşur.

Bacak Çekmesi Neden Olur?

Kaza, Darbe veya Hasar

Bacakların darbe veya hasara maruz kalması bu bölgedeki kasların zarar görmesine neden olur. Özellikle çok güçlü olan baldır kaslarında görülen darbe, kasların kasılmasına yol açar. Bacak çekmesi, kişinin hareket etmekte zorlanmasına ve ağrı hissetmesine neden olur.

Aşırı Yorgunluk

Gün içerisinde bacak kaslarının çok fazla kullanılması, kaslarda yorgunluğa sebep olur. Kaslardaki aşırı yorgunluk ise kasılmaya sebep olur. Tüm gün yorulan kaslarda, ağrılar ve kasılmalar görülür. İstirahat ederek kısa zamanda kendiliğinden geçebilir.

Kasların Aşırı Zorlanması

Bacak kaslarına çok fazla yük, ağırlık bindirilmesi kasların zedelenmesine sebep olur. Zarar gören kaslarda, kasılma sorunu görülebilir. Kaslara binen yük ve aşırı zorlama, kimi zaman lif veya kas yırtılmasına dahi sebep olabilir.

Bacak Çekmesi Durumunda Yapılacak Olan İlk Yardım

  • Ağrı yeri ve şeklinin iyi anlaşılması gerekir.
  • Ödem veya şişlik var mı bakılmalı.
  • Çekmenin veya yırtılmanın olduğu yer sabitlenmelidir.
  • Daha sonra yaralanmanın olduğu yer korunmalıdır.
  • Yaralanmış organ dinlendirilmelidir.
  • Yaralanmış alana soğuk uygulanmalıdır.
  • Yaralanmış yer sarılmalı ve sıkı sargı yapılmalıdır.
  • Yaralı bölge vücuttan yukarıda tutulmalıdır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

ela

02 Haziran 2024 Pazar

merhaba 19 yaşındayım sağ bacakta dizime kadar agrı var ve merdivenlerden çıkamıyorum sanki bi sıkışma bi çekilme olur ve dinlendimde dizimden agrı başlıyor lütfen yardım edin şimdilikten teşekkür ederim

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba ela, diz ve bacak ağrılarınızla ilgili yaşadığınız sıkıntıları anlıyorum. Bu tür ağrılar bazen kas, eklem veya sinir kaynaklı olabilir. Kesin bir teşhis koymak zor, bu yüzden bir ortopedi uzmanına başvurmanızı öneririm. Doktorunuz gerekli muayeneleri yaparak doğru tanıyı koyabilir ve uygun tedavi yöntemlerini önerebilir. Geçmiş olsun.

2. Cevap
cevap

Şiraz

Merhaba Bacak çekmesi, aslında bacaklarınızda ki kasların kasılı kalması anlamına gelmektedir. Bacakların darbe veya hasara maruz kalması bu bölgedeki kasların zarar görmesine neden olmaktadır. Özellikle çok güçlü olan baldır kaslarında görülen darbe, kasların kasılmasına yol açmaktadır. Gün içerisinde bacak kaslarının çok fazla kullanılması, kasları yorar buda kaslarda kasılmaya sebep olur.

soru

Furkan imak

17 Mayıs 2024 Cuma

Merhaba benim bacağım merdivenden çıkarken oturup kalktıktan sonra adım atarken atamama vücudun kaskatı kesilmesi bu tür bi rahatsızlık var bende ama ağrı falan yok ayak birden geriliyor ama 1dk sonra açılıyor bunun sebebini merak ediyorum

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Furkan Bey,

Bahsettiğiniz durum oldukça rahatsız edici görünüyor. Belirttiğiniz semptomlar kas spazmı veya kaslarda ani bir gerilme gibi duruyor. Bu tür şikayetler bazen magnezyum veya potasyum eksikliğinden, bazen de kas yorgunluğu veya gerilmeden kaynaklanabilir. Ancak kesin bir teşhis için bir ortopedi uzmanına veya fizyoterapiste başvurmanız çok daha sağlıklı olur. Sağlığınızı ihmal etmemenizi öneririm.

Geçmiş olsun.

2. Cevap
cevap

Deniz Direk

Kardeşim aynı sorun bende de var şuanda nasıl oldu çözüm buldun mu

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Bacak Bölümleri Nelerdir?

Bacak Bölümleri Nelerdir?

Bacak Açma Teknikleri

Bacak Açma Teknikleri

 Bacak Platini Tedavisi Nelerdir?

Bacak Platini Tedavisi Nelerdir?

Bacak Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Bacak Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Bacak Kaslarının Anatomisi

Bacak Kaslarının Anatomisi

Güncel

Bacaktaki Çatlaklar Belirtileri ve Tedavisi

Bacaktaki Çatlaklar Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Bacak Bacak Üstüne Atmak

Bacak Bacak Üstüne Atmak