Rahatsız Bacak Sendromu Belirtileri ve Tedavisi
07 Temmuz 2024

Rahatsız Bacak Sendromu Belirtileri ve Tedavisi

Rahatsız Bacak Sendromu

Rahatsız bacak sendromu, bacaklarda uyuşma, karıncalanma ve iğne batma hissine neden olan nörolojik hastalıklardan biridir. Bu rahatsız edici hisler bacaklarla değil, beyinle ilgili olarak ortaya çıkar. Hastalar bu hisler karşısında bacaklarını kontrol edemeyerek istemsiz hareket ettirirler. Toplumun %5'inde görülen bu rahatsızlık, özellikle 65 yaş ve üzeri kişilerde daha yaygındır. Rahatsız bacak sendromu genellikle her iki bacakta birden etkili olur. Bazı vakalarda belirtiler hafifken, bazı vakalarda oldukça şiddetli olabilir ve günlük aktiviteleri engelleyebilir.

Rahatsız Bacak Sendromu Belirtileri

Bacaklarda oluşan olağandışı his nedeniyle hasta sürekli bacağını oynatma isteğinde bulunabilir. Bu hisler hastalar tarafından farklı şekillerde tarif edilebilir. Belirtiler arasında zonklama, üşüme, karıncalanma, baldır kısmında kramp, gıdıklanma ve yanma bulunur. Bu belirtiler sadece rahatsızlık hissine yol açmakla kalmaz, aynı zamanda ağrıya da neden olabilir.

Rahatsız bacak sendromunda belirtiler geceleri daha fazla hissedilir. Belirtiler gece saatlerinde ya da yatmaya yakın şiddetlenebilir. Bu hisler hastanın uykuya dalmasını zorlaştırır ve bu nedenle uykusuzluk problemleri yaşanır. Dinlenme ve gevşeme anında belirtiler daha yoğun yaşanır. Özellikle akşamları dinlenmek için hasta bacaklarını uzattığında şikayetler daha belirgin hale gelir.

Belirtiler bacak hareket ettirildikten sonra ortadan kalkabilir. Özellikle ayağa kalkıp yüründüğünde belirtiler yok olur. Ancak dinlenme pozisyonuna geçildiğinde şikayetler tekrar başlar.

Rahatsız Bacak Sendromunun Nedenleri

Yapılan araştırmalara göre rahatsız bacak sendromuna yol açabilecek birkaç etken tespit edilmiştir. Ancak çoğu kişide sendromun neden oluştuğu hala belirlenememiştir.

  • Demir eksikliği, rahatsız bacak sendromuna yol açabilecek nedenler arasında yer almaktadır. Kansızlık, demir eksikliğinin en bilindik belirtisidir.
  • Böbrek yetmezliği bulunan kişilerde demir eksikliğine bağlı gelişen anemi söz konusu olabilir. Vücutta demir değerlerinde yaşanan değişimler rahatsız bacak sendromuna yol açabilir.
  • Dopamin hormonu, beyinde salgısı gerçekleşen hormonlardan biridir. Bu hormon düzeyinde yaşanan dengesizlikler rahatsız bacak sendromuna yol açabilir.
  • Gebelik döneminde yaşanan hormon değişimleri rahatsız bacak sendromuna neden olabilir. Gebelerin büyük çoğunluğunda, özellikle gebeliğin son üç aylık döneminde rahatsız bacak sendromu tespit edilebilmektedir.
  • Genetik, rahatsız bacak sendromunun genetik geçişli olduğu düşünülen hastalıklardan biridir. Erken yaşlarda görülen rahatsız bacak sendromunda genetik geçişin olduğu düşünülmektedir.
  • Böbrek hastalıkları, Parkinson hastalığı, diyabet, tiroit problemleri, fibromiyalji, romatoid artrit gibi hastalıklar rahatsız bacak sendromunu tetikleyebilen hastalıklardır.

Rahatsız Bacak Sendromu Tedavisi

Rahatsız bacak sendromu tedavisinde öncelikle hastalığa neyin sebep olduğu bulunmalı ve tedavi nedene yönelik başlatılmalıdır. Altta yatan neden tedavi edildiğinde yaşanan belirtiler ortadan kalkabilir. Örneğin, hastada demir eksikliği tespit edilmişse demir takviyeleriyle eksiklik giderilebilir ve beraberinde yaşanan belirtiler ortadan kalkabilir. Ancak hastalık için herhangi bir neden belirlenememişse tedavi iki farklı yöntemle sürdürülür: yaşam biçiminde yapılacak değişiklikler ve ilaç tedavisi.

Belirtilerin hafiflemesi için hasta, kafein, alkol ve sigara gibi zararlı ürünlerden uzak durmalıdır. Düzenli egzersiz yapmak yine belirtileri hafifletmek için faydalı olabilir. Bacaklara masaj yapmak, özellikle geceleri rahatsızlık hissedildiğinde duş almak, bacaklara sıcak-soğuk kompres uygulamak, yürüyüş ve esneme hareketleri yapmak faydalı olur. Yaşam tarzında gerçekleştirilecek değişimlerden sonra eğer şikayetler azalmıyorsa ilaç tedavisine başlanabilir. Rahatsız bacak sendromu için Parkinson ya da epilepsi için kullanılan ilaçlar reçete edilir. Bunların yanı sıra uyku hapları, kas gevşetici ilaçlar da önerilebilir. Ancak reçete edilen ilaçlara rağmen henüz hastalığı tam olarak iyileştirebilen bir ilaç bulunmamaktadır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Bacak Ağrısı Nasıl Geçer?

Bacak Ağrısı Nasıl Geçer?

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Bacak Morarması Belirtileri ve Tedavisi

Bacak Morarması Belirtileri ve Tedavisi

Bacak Boyu Uzatma Teknikleri Nelerdir?

Bacak Boyu Uzatma Teknikleri Nelerdir?

Bacak Zayıflatma Egzersizleri

Bacak Zayıflatma Egzersizleri

Bacak Varisi Belirtileri ve Tedavisi

Bacak Varisi Belirtileri ve Tedavisi

Çarpık Bacak Düzeltme Yöntemleri

Çarpık Bacak Düzeltme Yöntemleri

Güncel

Fitness Bacak Hareketleri ve Egzersizleri

Fitness Bacak Hareketleri ve Egzersizleri

Güncel

Bacak Titremesi Belirtileri ve Tedavisi

Bacak Titremesi Belirtileri ve Tedavisi