Bacakta şişlik, genellikle sıvı birikmesi sonucu ortaya çıkan bir durumdur. Bu duruma ödem adı verilir ve vücutta hücreler arasındaki boşluklarda sıvı toplanmasıyla karakterizedir. Ödem, en sık bacaklarda görülür ancak zaman zaman tüm vücudu etkileyebilir. Şişliğin meydana geldiği alan daha önce zarar görmüş olabilir veya kullanılan ilaçlar ve bazı sağlık problemleri bacakta şişliğe neden olabilir. Bacakta şişlik tedavisi için öncelikli olarak şişliğin nedeni tespit edilmeli ve tedavi bu nedene yönelik yapılmalıdır.
Bacakta Şişliğin Nedenleri
- Kalp, böbrek ve karaciğer hastalıkları bacakta şişlik yaratabilir. Özellikle bacaklar akşam saatlerinde şişiyorsa kalp yetmezliği söz konusu olabilir. Böbreklerin fonksiyonel olarak çalışmaması, sıvının vücutta kalmasına neden olarak bacakta şişliğe yol açabilir. Şişmeyle beraber kilo artışı, göğüs ağrısı, gerginlik, yorgunluk ve iştahsızlık gibi belirtiler yaşanıyorsa mutlaka bir sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır.
- Bacaklarda bulunan damarlarda pıhtı söz konusu olursa kalp, geri gelmesi gereken kanı yeterli şekilde toplayamaz. Bu durumda bacaklarda ciddi anlamda şişme görülür. Kan pıhtısı derinde olabileceği gibi yüzeyde de olabilir.
- Bacakta şişlik enfeksiyon kaynaklı gelişebilir. Şeker hastalığına bağlı bir sinir hastalığı söz konusuysa enfeksiyon kapma olasılığı oldukça yüksektir. Bacak enfeksiyon belirtileri gösteriyorsa vakit kaybetmeden doktora başvurulmalıdır.
- Toplardamar yetersizliğinde kalp, bacak damarlarındaki kanı yeteri kadar toplayamaz. Toplardamarlarda kan, tek yönlü valfler sayesinde yukarı taşınır. Eğer valflerde herhangi bir hasar oluşmuşsa, damarlardaki kan geriye doğru akmaya başlar ve bu durumda kan yumuşak dokularda birikerek bacakta şişmeye yol açar.
- Lenfödem, bacakta şişlik için başka bir nedendir. Lenf sıvısı bacaklarda toplanarak şişliğe yol açar. Lenf damarı eksikliği ya da lenf damarlarında gelişen herhangi bir problem nedeniyle lenfödem oluşabilir.
- Gebelik sırasında da bacaklarda şişme yaygın bir şekilde görülebilir. Bu durumda oluşan şişme genellikle normaldir. Ancak şişme daha önce yoksa ve aniden oluşmuşsa preeklampsi söz konusu olabilir. Oldukça ciddi bir hamilelik komplikasyonu olan preeklampsi gebeliğin 5. ayı itibariyle gelişmeye başlar ve son derece ciddi bir problemdir.
- Bazı hastalıklar için kullanılan ilaçların yan etkisi olarak bacakta şişlik problemi yaşanabilir. Hormon ilaçları, iltihap önleyici ilaçlar, diyabet ilaçları ve kalsiyum kanal blokerleri bu tür ilaçlara örnek olarak verilebilir.
Bacakta Şişlik Tedavisi
Bacakta şişlik tedavisi altta yatan neden tespit edilerek bu nedene yönelik yapılmalıdır. Dolayısıyla mutlaka bir doktora başvurularak altta yatan neden tespit edilmeli ve tedaviye başlanmalıdır. Bunun dışında evde uygulanabilecek bazı yöntemler bacak şişmesine karşı iyi gelebilir. Ayağı dinlenme anında yüksekte tutmak, fazla ayakta kalmaktan kaçınmak ve otururken bacağın kalp seviyesinde tutulması şişliğe karşı iyi gelen uygulamalardır. Ayrıca destek çorapları kullanmak faydalı olabilir; bacağı sıkıca saran çoraplar şişliği önleyebilir. Şişen bacağı masaj yapmak da faydalı olabilir, bunun için doğal yağlardan yardım alınabilir. Şeker ve tuz kullanımının sınırlandırılması ve magnezyum desteği alınması da önemlidir, çünkü magnezyum eksikliği bacakta şişlik nedenleri arasındadır.
|
Bacağım da çıkan şişkinlik gün geçtikçe artış göstermeye başladı. Bunun sebebi ne olabilir ve ne gibi önlemler almam gerekiyor
Cevap yazBacakta meydana gelen şişkinlik bir darbe veya çarpma sonucu ortaya çıktı ise üzerine buz koyup bazı egzersiz hareketleri ile sağlıklı bir hale getirebilirsiniz. Ancak ani bir şekilde ortaya çıktı ise bu durum ciddi bir hastalığın habercisi olabilir. Bu gibi durumlar da doktora giderek ortaya çıkma sebebi öğrenilir sonra tedavi edilir.
Öncelikle bacakta bulunan şişliğin sebebi araştırılmalıdır. Bacak birçok darbeye maruz kalan vücut azalarımızın başında gelir. Bacakta bulunan şişlik darbeden kaynaklı değilse ve ağrı bulunmuyorsa lenf bezlerinin şişlik oluşturması ihtimali vardır. Lenf bezlerindeki şişlik ağrısız ise büyük bir hastalığın belirtisi olabilir. Bu nedenle mutlaka bir doktora başvurmak gerekir. İyi günler diliyoruz.