Kedi Bacağı Kedi bacağı, Kayseri'nin ünlü bir yiyeceği olup, diğer yörelerde cevizli sucuk, pekmezli sucuk, şıralı sucuk ve Orcik gibi isimlerle de anılmaktadır. Erkilet yöresinde üzümün bol olmasından dolayı bu yöreye ait olduğu söylenen bu geleneksel yiyecek, görünüş itibariyle kedi bacağına benzediği için bu ismi almıştır. Kedi Bacağı Nasıl Yapılır? Yapılış aşaması biraz zahmetli olan bu lezzetli yiyecek, ana maddesi pekmez olan bir tatlıdır. Vitamin, mineral ve enerji açısından zengin olan bu gıda yapılırken, öncelikle 1 metrelik iplere cevizler dizildikten sonra cevizler, su, pekmez, şeker ve nişasta karışımının pişirilmesi ile elde edilen oldukça kıvamlı bir şıranın içerisine batırılıp çıkarıldıktan sonra temiz bir yere asılıp kurutulması ile yapılmaktadır. Şıraya batırıldığı miktara göre kedi bacağının kalınlığı farklılık gösterir. Kurutulan kedi bacakları bir haftada yemek için hazır hale gelir. Bazı yörelerde yapılışında ipe ceviz yerine badem, fındık, yeşil fıstık gibi kuruyemişler dizilerek de yapılabilir. Örneğin, Kahramanmaraş ilimizde yeşil fıstığın bol yetiştirilmesinden dolayı kedi bacağı bu bölgede yeşil fıstık ile yapılmaktadır. Rengi kahverengi olan bu vitaminli gıda birçok ilde eski yıllardan itibaren yapılmaktadır. Kedi Bacağı Faydaları Ülkemizde oldukça önemli bir yere sahip olan cevizin bol miktarda kullanılarak yapıldığı ve Osmanlı döneminde padişahlara zekâ ve enerji veren bir yiyecek olarak tüketilen kedi bacağı, ceviz üreticilerinin bu ürünü değerlendirip ceviz ile yapılacak yiyeceklerin çeşitliliğini artırması ile ülke ekonomisine büyük bir katkı sağlamıştır. İçerisinde bulunan ceviz, nişasta, şeker ve yağdan dolayı iyi bir enerji kaynağı olan kedi bacağının içinde bol miktarda ceviz bulunmasından dolayı zihnin güçlenmesine ve hafızanın kuvvetlenmesine yardımcı olur. Bol miktarda protein, vitamin ve mineral kaynağı olan bu gıda, vücut doku ve hücrelerinin yenilenmesine ve bağışıklık sisteminin güçlendirilmesinde büyük bir öneme sahiptir. İçerisinde bulunan pekmezden dolayı özellikle kış günlerinde ara öğünlerde tüketildiğinde kansızlık, halsizlik, güçsüzlük ve ishale karşı oldukça iyi gelmektedir. Ayrıca kalsiyum, demir, fosfor, magnezyum ve potasyum içeren kedi bacağı, tansiyonun düzenlenmesine yardımcı olur. Kış mevsiminin önemli bir besin kaynağı olan bu şifa kaynağı gıda aynı zamanda enfeksiyonlara karşı vücudu korur. Kedi Bacağı Yapımında Dikkat Edilmesi Gerekenler
Kedi Bacağı Tüketiminin Önerildiği Durumlar
|